Pakko on paras kannustin – etätyöskentely on nyt lähes kaikkialla

Koko maailma on seurannut poikkeuksellisen tiiviisti pienten Koronavirusten taivalta Kiinan Wuhanista kaikkialle. Lähes jokainen tuntee tai tietää jonkun, joka on jo sairastunut. Nyt on korkea aika miettiä oman organisaation toimintatavat ja prosessit uudelleen – pystymmekö me toimimaan pitkiä aikoja tehokkaasti ilman neuvotteluita ja tapaamisia oman henkilöstön, asiakkaiden ja kumppaneiden kanssa?

Tästä myllerryksestä hyötyvät lopulta kaikki, jos annamme sen poistaa kaiken turhan liikkumisen, opettelemme olemaan enemmän kotona lasten kanssa ja valmistaudumme tapaamisiimme entistä paremmin. Korona ei siis ole vain uhka, vaan myös iso mahdollisuus. Jos teidänkin toiminnassanne tapaamisilla on selkeä rooli, niin pyri luomaan etätyöneuvottelukokonaisuus, jossa jokainen kokee olevansa läsnä fyysisestä etäisyydestä huolimatta.

Moderni teknologia mahdollistaa tehokkaan etätyöskentelyn

Etätyö on työtä, joka tehdään kiinteän toimiston ulkopuolella. Sen hyödyntämismahdollisuudet ovat kasvaneet valtavasti tietoteknisen kehityksen myöstä ja parhaimmillaan ihmisellä on kotonaan käytettävissä kaikki samat palvelut kuin työpaikallaan.

Yksi suurimmista haasteista muodostuu palaverikäytäntöjen toteuttamisessa, koska porukka on hajallaan ja pahimmillaan kollega on vain kuvake ”EW” tietokoneen ruudulla ja satunnainen ääni kuulokkeissa. Osa tiimistä saattaa olla työpaikalla samassa neuvottelutilassa keskenään ja lopulta he jopa unohtavat linjoilla roikkuvat yksittäiset kollegansa.

Työnantajan kannattaa varmistaa, että etänä toteutettu palaveri on innostava ja sitouttava kokemus kaikille. Eri puolilla olevat tiimit voidaan koota tekniikan avulla ”yhteen pöytään”, jossa jokainen näkee toisensa ja pystyy havainnoimaan ihmisestä myös kehonkielen.

Etätyön haasteena on pidetty usein työn ja vapaa-ajan sekoittumista keskenään, mutta kaiken aikaa kasvavana ongelmana pidetään vieraantumista työkavereista ja työpaikan sosiaalisesta elämästä.

Onnistuneen etätyöskentelyn salaisuus on tarjota ihmisille mahdollisuus olla läsnä – myös etänä.